25/11/2012 Tocats del bolet! Sessió teòrica i pràctica de reconeixement de bolets

El dia 25 teniu una cita important… i no és amb les urnes!
Bé, també amb les urnes, però hi ha temps per tot, oi?
Si esteu tocats del bolet, us agradarà saber que encara queden i quedaran molts bolets als nostres boscos.
Dissabte vam estar per Osona i vam tornar amb el cistell ple de fredolics, camagrocs, rovellons i llenegues.
Estructura del bolet

Us proposem una sortida didàctica acompanyats per un biòleg per aprendre tot el que sempre heu volgut saber dels bolets i no us heu atrevit a preguntar.

Segur que reconeixeu els rovellons, però sabeu diferenciar una llenega de la perillosa amanita phaloides? coneixeu els fredolics, els camagrocs, les llengües de bou, les orelles de gat, les trompetes de la mort o els rossinyols?

Si teniu curiositat i la voleu compartir en família, amb els vostres fills o potser també amb els vostres pares, veniu a la sortida del diumenge 25 de novembre.

Sortirem de Sabadell a les 8:30 del matí per passar el matí fent classe a l’aire lliure, buscant bolets i aprenent a reconèixer les espècies metzinoses i les comestibles, la vida oculta dels micelis, el perquè de les làmines, els tubs i les agulles, els diferents barrets i peus.

I si el que us agrada és menjar-los, podem compartir receptes i trucs per cuinar-los.

Ens trobarem a l’aparcament de la plaça Marcet a les 8:30 del matí per sortir cap a Orrius,  entre La Roca i Mataró.

Si ven iu de fora de Sabadell, el punt de trobada serà el bar al costat de l’esglèsia d’Orrius a les 9:15

Telèfon de contacte 616 60 48 93 (Oriol)

Porteu-vos esmorzar, dinar, aigua  i un ( o dos, o tres) cistells

Esperem trobar-ne molts i com a mínim tornar amb el cistell ple de coneixements.

PLACES LIMITADES A 30 PERSONES

PREU DE LA SORTIDA; 

4 € per persona major de 6 anys no socia-

 3 € socis majors de 6 anys

Menors de 6 anys  gratuït

NO s’admetran participants que no hagin formalitzat el pagament a secretaria.

INSCRIPCIONS A LA SECRETARIA DE LA UES FINS EL DIA 23/11/2012 a les 19 hores.

Documentació per preparar la sortida (feu clic per descarregar el PDF):

Cicle vital dels Basidiomicets

cicle basidiomicets

formes dels bolets

Bibliografia:

GUIES D’IDENTIFICACIÓ RECOMANABLES:

BÀSIQUES: Per començar en el món dels bolets i poder diferenciar els comestibles dels no comestibles més coneguts.

–           Flora i fauna del Parc Natural del Montnegre. Guies il·lustrades de natura

Col·lecció de guies dels principals espais naturals de Catalunya. En general compten amb làmines dedicades a il·lustracions de gran qualitat de les principals espècies de bolets per a cada espai. L’encarregat d’il·lustrar-les és en Toni Llobet, un dels millors il·lustradors de natura que es pot trobar a Europa! En sóc un fan!

Molt recomanable per conèixer la natura en totes les seves vessants (mamífers, ocells, rèptils, amfibis, insectes, arbres, arbusts, flors, etc.).

Toni Llobet François. Brau Edicions

Preu: 13 €.

Guia dels bolets dels Països Catalans

Autor: Ramon Pascual
Segell editorial: Editorial Pòrtic
Col·lecció: Pòrtic Natura [Núm 17] ISBN: 978-84-7306-942-7

Aquesta guia il·lustra amb unes 200 espècies els bolets més comuns que es poden trobar als nostres boscs.

–         100 Bolets fàcilment identificables.

Guia amb dibuixos ben aconseguits. Descripcions poc tècniques. En català.

Jaume Sañé. Col·lecció Hyla. Núm 2. Cossetània Edicions

Preu: 9.10 €.

–         Guia dels bolets dels Països Catalans.

Guia amb fotografies. Descripcions molt aconseguides. Les espècies més típiques hi són ben il·lustrades. 200 espècies. En català.

Ramon Pascual. Editorial Pòrtic.

Preu: 27.70 €.

COMPLETES: Per fer un pas més decidit cap al món dels bolets. Guies amb major nombre d’espècies i aproximacions a la biologia dels bolets. En general, vocabulari més tècnic.

–         Guía de los hongos de la Península Ibérica, Europa y Norte de África.

Guia amb dibuixos de qualitat variada. 1751 espècies descrites i il·lustrades. Vocabulari tècnic però molt complet. Noms científics força actualitzats comparat amb altres guies (Any 2005). Tapa dura (resistent al camp però pesa!).

Autors: Régis Courtecuisse i Bernard Duhem. Editorial Omega.

Preu: 49 €

–         Guía de campo de los hongos de España y Europa.

Guia amb molt bons dibuixos. 1200 espècies il·lustrades. Vocabulari tècnic però molt completa. Any 2005. Tapa dura (resistent al camp però pesa!).

Autor Marcel Bon. Editorial Omega

Preu: 47.50€

–         Col·leccions dels Bolets de Catalunya.

Fitxes col·leccionables de la Societat Catalana de Micologia.

Làmines editades per la Societat. Cada làmina consta de foto i descripció molt completa. Es poden comprar per la web de la Societat Catalana de Micologia. Van per volums. El recull més complet que existeix en català.

Varis autors. Edita Societat Catalana de Micologia, micocat.com

Preu: de 18 a 26 € segons col·lecció.

LINKS INTERESSANTS:

Us deixo les receptes que hem cuinat a casa:

CREMA DE FREDOLICS:

1/2 kg de fredolics, 1 ceba, 1/2 litre de brou , 1/2 litre de llet, 50 gr. de mantega, 30 gr. de farina, un pols de sal.

Amb una mica de mantega fregiu els fredolics i després els passeu a una cassola on els tindreu reservats.

Escalfeu la resta de la mantega i hi fregiu la ceba tallada menuda i la farina. Seguidament hi afegiu la llet, el brou i una mica de sal. Ho deixeu que bulli a foc baix durant 15 minuts vigilant que no s’enganxi . Aleshores barregeu-ho amb els fredolics i passeu-ho per la batedora fins que quedi fi al vostre gust. Servir ben calent, amb pa fregit o torradetes i foie, per caure de cul!

FRICANDÓ DE BOLETS

800 gr de vedella, 1/2 kg de bolets (rovellons i llanegues), 1 ceba, 150 gr de tomàquet, farina, ametlles, all i julivert (picada), 1 got de vi blanc, oli, sal.

Fregiu els trossos de vedella enfarinats en una paella i reserveu-los. Amb una mica de l’oli de la carn, fregiu els bolets. Quan siguin gairebé cuits, afegiu un gra d’all trinxat.

Feu un sofregit amb la ceba tallada ben petita i el tomàquet a la paella on heu fregit la carn. Quan sigui cuit, hi afegiu el vi blanc, el deixeu evaporar i hi tireu una cullerada de farina. Després hi poseu la carn i els bolets que teníeu reservats. Afegiu-hi una mica d’aigua (1 got) i deixeu-ho bullir una estoneta (20 min + o -)  fins que tot  estigui ben lligat . Gairebé al final de la cocció afegiu-hi la picada.

Receptes del llibre La cuina del Bolet, ed. a cura de Conxita Carreras, La Magrana 1997 ISBN 84-7410-833-0, disponible a la biblioteca Vapor Badia de Sabadell (641 Cui).

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s