7/11/2010 Anem a buscar bolets!

Èxit de participació a la sortida de bolets d’enguany. Vam ser prop de 40 persones! A banda de passar un agradable dia pel bosc i trobar multitud de fredolics i llanegues, vam aprendre moltes coses dels bolets, de les seva forma de reproducció, com cal tallar-los i com reconèixer algunes espècies amb seguretat. També vam tenir l’oportunitat de descobrir curiositats com la gita de bruixa, un bolet amb olor repugnant per atraure mosques i difondre amb elles les seves espores.

Per part meva, i un cop cuinats els bolets que vam recollir només em queda dir-vos que estaven boníssims!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GUIES D’IDENTIFICACIÓ RECOMANABLES:

BÀSIQUES: Per començar en el món dels bolets i poder diferenciar els comestibles dels no comestibles més coneguts.

–         100 Bolets fàcilment identificables.

Guia amb dibuixos ben aconseguits. Descripcions poc tècniques. En català.

Jaume Sañé. Col·lecció Hyla. Núm 2. Cossetània Edicions

Preu: 9.10 €.

–         Guia dels bolets dels Països Catalans.

Guia amb fotografies. Descripcions molt aconseguides. Les espècies més típiques hi són ben il·lustrades. 200 espècies. En català.

Ramon Pascual. Editorial Pòrtic.

Preu: 27.70 €.

COMPLETES: Per fer un pas més decidit cap al món dels bolets. Guies amb major nombre d’espècies i aproximacions a la biologia dels bolets. En general, vocabulari més tècnic.

–         Guía de los hongos de la Península Ibérica, Europa y Norte de África.

Guia amb dibuixos de qualitat variada. 1751 espècies descrites i il·lustrades. Vocabulari tècnic però molt complet. Noms científics força actualitzats comparat amb altres guies (Any 2005). Tapa dura (resistent al camp però pesa!).

Autors: Régis Courtecuisse i Bernard Duhem. Editorial Omega.

Preu: 49 €

–         Guía de campo de los hongos de España y Europa.

Guia amb molt bons dibuixos. 1200 espècies il·lustrades. Vocabulari tècnic però molt completa. Any 2005. Tapa dura (resistent al camp però pesa!).

Autor Marcel Bon. Editorial Omega

Preu: 47.50€

–         Col·leccions dels Bolets de Catalunya.

Fitxes col·leccionables de la Societat Catalana de Micologia.

Làmines editades per la Societat. Cada làmina consta de foto i descripció molt completa. Es poden comprar per la web de la Societat Catalana de Micologia. Van per volums. El recull més complet que existeix en català.

Varis autors. Edita Societat Catalana de Micologia, micocat.com

Preu: de 18 a 26 € segons col·lecció.

LINKS INTERESSANTS:

 

 

Us deixo les receptes que hem cuinat a casa:

CREMA DE FREDOLICS:

1/2 kg de fredolics, 1 ceba, 1/2 litre de brou , 1/2 litre de llet, 50 gr. de mantega, 30 gr. de farina, un pols de sal.

Amb una mica de mantega fregiu els fredolics i després els passeu a una cassola on els tindreu reservats.

Escalfeu la resta de la mantega i hi fregiu la ceba tallada menuda i la farina. Seguidament hi afegiu la llet, el brou i una mica de sal. Ho deixeu que bulli a foc baix durant 15 minuts vigilant que no s’enganxi . Aleshores barregeu-ho amb els fredolics i passeu-ho per la batedora fins que quedi fi al vostre gust. Servir ben calent, amb pa fregit o torradetes i foie, per caure de cul!

FRICANDÓ DE BOLETS

800 gr de vedella, 1/2 kg de bolets (rovellons i llanegues), 1 ceba, 150 gr de tomàquet, farina, ametlles, all i julivert (picada), 1 got de vi blanc, oli, sal.

Fregiu els trossos de vedella enfarinats en una paella i reserveu-los. Amb una mica de l’oli de la carn, fregiu els bolets. Quan siguin gairebé cuits, afegiu un gra d’all trinxat.

Feu un sofregit amb la ceba tallada ben petita i el tomàquet a la paella on heu fregit la carn. Quan sigui cuit, hi afegiu el vi blanc, el deixeu evaporar i hi tireu una cullerada de farina. Després hi poseu la carn i els bolets que teníeu reservats. Afegiu-hi una mica d’aigua (1 got) i deixeu-ho bullir una estoneta (20 min + o -)  fins que tot  estigui ben lligat . Gairebé al final de la cocció afegiu-hi la picada.

Receptes del llibre La cuina del Bolet, ed. a cura de Conxita Carreras, La Magrana 1997 ISBN 84-7410-833-0, disponible a la biblioteca Vapor Badia de Sabadell (641 Cui).

———————————————————————————————————————————–

Estructura del boletUs proposem una sortida didàctica acompanyats per un biòleg per aprendre tot el que sempre heu volgut saber dels bolets i no us heu atrevit a preguntar.

Segur que reconeixeu els rovellons, però sabeu diferenciar una llanega de la perillosa amanita phaloides? coneixeu els fredolics, els camagrocs, les llengües de bou, les orelles de gat, les trompetes de la mort o els rossinyols?

Si teniu curiositat i la voleu compartir en familia, amb els vostres fills o potser també amb els vostres pares, veniu a la sortida del diumenge 7 de novembre.

Sortirem de Sabadell a les 9 del matí i anirem a Santa Maria d’Oló i voltants de Moià, per passar el matí fent classe a l’aire lliure, buscant bolets i aprenent a reconèixer les espècies metzinoses i les comestibles, la vida oculta dels micelis, el perquè de les làmines, els tubs i les agulles, els diferents barrets i peus.

Pels que hi aneu directament, ens trobem entre les 10:15 i les 10:30 a l’Hostal que hi ha a la plaça del poble.

Per anar-hi directament agafeu la C16 fins a Manresa i un cop arribeu preneu l’eix transversal (c25) fins a Santa Maria d’Oló. Si no voleu pagar peatges, quan arribeu a Terrassa esteu al cas i abandoneu la C16 per prendre la C-58 (segona sortida de Terrassa).

I si el que us agrada és menjar-los, podem compartir receptes i trucs per cuinar-los.

Ens trobarem a l’aparcament de la plaça Marcet a les 9 del matí.

Telèfon de contacte 616 60 48 93 (Oriol)

Porteu-vos esmorzar, dinar, aigua  i un cistell

Esperem trobar-ne molts i com a mínim tornar amb el cistell ple de coneixements.

PREU DE LA SORTIDA; 3 € per persona, socis 2 €

INSCRIPCIONS A LA SECRETARIA DE LA UES FINS EL DIA 5/11/2010

Documentació per preparar la sortida:

Cicle vital dels Basidiomicets

cicle basidiomicets

formes dels bolets

bibliografia:

Guia dels bolets dels Països Catalans

Autor: Ramon Pascual
Segell editorial: Editorial Pòrtic
Col·lecció: Pòrtic Natura [Núm 17] ISBN: 978-84-7306-942-7

Aquesta guia il·lustra amb unes 200 espècies els bolets més comuns que es poden trobar als nostres boscs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s